John Terra

1.500,00

Bio John Terra

Studies: Moderne humaniora, economie

Muziekacademie Genk, notenleer klassieke gitaar

Conservatorium Brussel notenleer

6 jaar Jazz gitaar bij Marcel Bossu

Berklee: arranging course for Big Band

Als producer platenproducties gedaan voor: EMI, Jean Kluger, Indisc, Arcade, CNR, Biram, Assekrem, Sony Music, BMG Ariola, Virgin, Play that Beat, Piet Roelen productions

Festivals : –Jes Festival 1972 Oostende ;

Festival van Belgrado, BRT radio met Truus en Nicole en Hugo ;

-Nordringfestival in Kopenhagen voor BRT radio met Ann Christy en Sien Eggers;

-Winnaar met Limburgse Baccaraploeg 1980

-Publieksprijs Zomerhit Radio 2 – 1983

-1994 “Zamu Awards” – eerste editie: prijs als auteur /componist

-5 jaar coach van de Limburgse Baccarploeg in Middelkerke, winnende ploeg met Eric Goossens, Anne De Winne en Ignace Baert in 1986;

-Zomerhit Radio 2 met “Ik voel me zo verloren” 1986;

-Preselecties Eurovisiesongfestival met “Champagne voor iedereen” en later met “Heel gewoon”

-1996: Eurovisiefestival in Oslo met het lied “Liefde is een kaartspel”, geïnterpreteerd door Lisa Del Bo;

-1999: Eurovisiesongfestival in Israël met “Like the wind” geïnterpreteerd door Vanessa Chinitor.

TV : jurylid Preselecties van de “Soundmixshow” voor VTM

Jurylid “Ontdek de ster” voor VTM

Ex-Lid van de Raad van Bestuur van Sabam

Ex-lid van de Raad van Bestuur van Vlapo

Lid van de Raad van bestuur van Galm

Componeerde voor: Dana Winner, Christoff, Helmut Lotti, Luc Steeno, Willy Sommers, Yasmine, Mama’s Jasje, Gary Hagger, Sergio, Rafaëlle, Frank Dingenen, Marleen, Lisa Del Bo, Vanessa Chinitor, Kim ‘Kay, Emma Philippa, Frank Galan, Marc Meersman, Eric Flanders, Jan Van Deyck, Bart Kaëll, Get Ready, Cindy Nelson, Liz Larssen, Patrick Onzia, John Leo, Micha Marah…e.a.

Meer dan 360 liedjes werden door hemzelf of door anderen op plaat gezet. Enkele van zijn bekendste songs : Hij speelde accordeon, Iemand heeft je pijn gedaan, Is er een ander ( vertaald door Helmut Lotti als “I should have known”)

Regenbogen, Een vrouw is, Liefde is een kaartspel, Diep in mij enz.

In 1980 had hij als zanger zijn grootste hit met het lied “De dag dat het zonlicht niet meer scheen” .

In 1996 schrijft hij het lied “Liefde is een kaartspel “ voor Lisa Del Bo en zo gaat zijn grote droom in vervulling: een lied schrijven voor het Eurovisiesongfestival. Ook beslist hij in dat jaar voorlopig een punt te zetten achter zijn carrière als zanger en zich volledig te profileren als producer.

In 1998 sticht John een eigen platenlabel II- Music en legt zich vanaf dan meer toe op het componeren en het producen van artiesten. Met de artiesten Vanessa Chinitor en Kim ‘Kay ging het dadelijk goed : Vanessa mocht in 1999 België vertegenwoordigen op het Eurovisiefestival in Israël met het liedje “Like the wind” en Kim ‘Kay scoorde een NR. 1 in Frankrijk met het liedje “Lilali”.

In 2010, naar aanleiding van een optreden met de Laatste Showband in de Roma in Antwerpen, kreeg John terug de drang naar het podium. Uit dit optreden ontstaat een succesvolle tournee met Patrick Riguelle rond The songs from the Brill Building. De voorstelling van de tournee vindt plaats in de AB in Brussel.

In 2012 wordt John voor “een leven vol muziek” in de bloemen gezet in de Eregalerij van Radio 2 en Sabam.

In 2013 is het 18 jaar geleden dat hij zelf nog een single op de markt brengt. Tijd voor een nieuwe single dus: met het nummer “De mooiste dag van mijn leven”, (tekst Johan Verminnen) vindt John terug aansluiting bij zijn echte passie: zelf zingen.

In 2014, doet John een nieuwe theatertour met zijn muzikale bloedbroeder Patrick Riguelle. Dit maal zijn het songs uit de Tin Pan Alley periode die aan bod komen.

Hij scoort ook weer als producer van Sergio met het nummer “ Alleen bij jou “ dat wekenlang nummer 1 staat.

In 2015 tekent John een nieuw platencontract bij CNR. Het eerste resultaat van die samenwerking is “Neem me mee” – als voorloper op een full CD met de succesvolste Neil Diamond – hits in het Vlaams. Het is een vertaling van “Désiree” “van Neil Diamond. Een tweede voorbode op die CD is het nummer “Ik moet wel geloven”, een vertaling van “I’m a believer” van Neil Diamond.

De vijfentwintigste maart 2016, ligt eindelijk het nieuwe album “ John Terra zingt Neil Diamond” in de winkel. John is over het album in de wolken: “Het overstijgt mijn droom dat CNR me de kans gaf om deze productie te kunnen verwezenlijken. Ik ben enorm trots op het resultaat , ik had niet mooier kunnen dromen”.

Vanaf februari 2017 trekt John het theater in met de voorstelling “Vroeger en Nu” : liedjes uit zijn eigen carrière en een mooie bloemlezing van de mooiste nummers die hij schreef voor collega’s.

In oktober 2018 trekt John opnieuw naar het theater samen met Amaryllis. Het is een themaconcert rond de liedjes en gebeurtenissen van mei 1968. Uit de samenwerking wordt er een cover geboren van “How do you do ? “ van Mouth and Mc. Neal. In een aanstekelijk nieuw en fris arrangement brengen ze het nummer “Geef het maar toe”. Het slaat aan en is wekenlang terug te vinden op de playlist van radio 2. De tournee wordt doorgetrokken naar 2019.

Ondertussen werkt John aan een nieuwe CD, hij plant een paar singles als voorloper : “ Het wordt een mooie CD, met terug eigen materiaal”, aldus John.

Aan stoppen denkt John voorlopig nog niet: “Ik stop niet met zingen omdat ik ouder wordt. Ik zou ouder worden als ik stop”, zegt John. “Daarnaast blijft producen en componeren een passie die ik wil blijven koesteren.”

Per 24/06/2019

Categorie:

Beschrijving

  • :